Egy falazat hőtárolási képessége nem csak az egész ház hőtároló képességét befolyásolja, de a lakó -és komfortérzet, valamint a gazdaságosság szempontjából is lényeges tulajdonság.

A hőtárolás és a hőszigetelés kérdését egy falazat, egy ház szemszögéből együttesen kell vizsgálni. Az égetett vázkerámiából készült falazóelemek nagyszerűen képesek egyesíteni a téli és a nyári hővédelemmel kapcsolatos elvárásainkat, ellentétben a homogén kialakítású falazóelemekkel. A korszerű téglák speciálisan kialakított üreges részük révén jogos versenytársuk a manapság kifejezetten hőszigetelési célből kifejlesztett újszerű falazó anyagoknak. Azért kell együtt figyelembe venni a hőtárolási és a hőszigetelési képességet, mert egyenként nézve hamis értéket kapnánk.

Ha csak a hőtárolási képességet vesszük alapul, az égetett falazóelemnek, a téglának sokkal meggyőzőbb az előnye, mivel a hőtárolás kérdése a falszerkezet tömegével szorosan összefügg. S a téglának, mint tudjuk súlya van. A téglával ellentétben más falazóelemek könnyű súlyát előnyként említik. Ez az előny azonban máris hátránnyá válik, ha a hőtároló képességet vesszük figyelembe.

Épp ezért viselkedik úgy egy téglafalazatú ház, télen, mint egy cserépkályha, a fűtés melegét sokáig megtartja, nyáron viszont épp fordítva a külső forróságot nem engedi be. Annak ellenére, hogy léteznek a téglánál jobb hőszigetelő képességű modern építőanyagok, ez korántsem párosul megfelelő hőtároló képességgel. A téglafal ebből a szempontból továbbra is verhetetlen marad.

Egy kis elmélet az építőanyagokkal kapcsolatban.

Az építőipari szakiskolákban külön tantárgyként oktatják az építőanyagokat. Nézzük hát mi is az építőanyag megfogalmazása:

Az épületszerkezetekkel szemben rendeltetsüknek megfelelően különféle követelményeket támasztunk. A szerkezetek e követelményeket csak úgy elégíthetik ki, ha megfelelő anyagból készülnek. A megfelelő anyagból készült, jó szerkezetek alkalmazásával válik az építkezés gazdaságossá tételéhez. Gazdaságos az építkezés akkor, ha csak Olyan mennyriségü és minőségű építőanyagot építünk be, amennyi és amilyen a szerkezet rendeltetésének betöltéséhez szükséges.

Napjainkban az építőipar, az előregyártás naymérvű növelése következtében, egyre inkább szerelőmunkává alakul, amelyben az említett szenpontok fokozottan előtérbe lépnek. A fokozott igényeket és követelményeket csak megfelelő mennyiségű és minőségű , esetleg Új és gazdaságosabb anyagok előállításával és helyes felhasználásával elégíthetjük ki. A ma használatos építőanyagok nagy része mesterséges anyag. Tömeges előállításuk csak úgy gazdaságos, ha egységesen, a legcélszerűbb gyártái eljárással, a megkívánt legjobb minőségben készülnek.

Nagy jelentőségű az anyagvizsgálat az építkezés helyén fellelhető természetes építőanyagok minőségének ellenőrzésekor. Kielégítő vizsgálati eredmény esetén ugyanis lehetővé válik ilyen anyagok felhasználása mesterségesen előállított drágább anyagok helyett, és ezek beszerzési és szállítási költsége megtakarítható. Az építőipari technikus munkája minden területén foglalkozik az építőanyagokkal. Munkája jó elvégzéséhez tehát meg kell ismernie az építőányagokát, rendeltetésüket, tulajdonságaikat, az anyagok méreteire és minőségére vonatkozó előírásokat, minőségük vizsgálatának módját, az anyagok helyes szállításának és tárolásának, továbbá gazdaságos felhasználásának előírásait.

netmax 2011.05.20. 22:12

Ytong

Ytong téglát keresel? A Hofstadter tüzépen megtalálod. Ytong tégla, falazóblokk, vagy Ytong válaszfaltégla kedvező áron kapható egész évben. Az Ytong falazórendszerekhez az Ytong gyári ragasztóját ajánljuk. Országos kiszállítás, Ytong AKCIÓ!

Pilisvörösvári központi telephelyünkön szakembereink készséggel állnak rendelkezésedre a szükséges Ytong falazóanyag mennyiség kiszámításához és hasznos tanácsokkal is ellátnak, amennyiben "kezdő" vagy az építkezés terén.

Weboldalunkat itt találod: tuzep.hofstadter.hu

Köszöntelek a blog.hu oldalán. Valószínűleg építkezel, vagy csak tervezed az építkezést ha az építőanyagok után érdeklődsz. Elárulhatom, hogy jó helyen jársz. Megpróbálok minnél több nagyszerű céget és weboldalt majd bemutatni nektek, ahol minőségi termékeket kaptok.

A fő oldalunkat a www.epitoanyagok.info domain név alatt találjátok.

Ma már az építőipari üzletek is egyre inkább próbálják kihasználni az internet lehetőségeit. Nem csak céges weboldalakkal találkozhattok, hanem egyre több építőipar webáruházzal, ahol azonnal meg is vásárolhatjuk a kívánt építőanyagok, legyen az akár  tégla, tetőcserép, vagy nyílászáró.

süti beállítások módosítása