Egy falazat hőtárolási képessége nem csak az egész ház hőtároló képességét befolyásolja, de a lakó -és komfortérzet, valamint a gazdaságosság szempontjából is lényeges tulajdonság.

A hőtárolás és a hőszigetelés kérdését egy falazat, egy ház szemszögéből együttesen kell vizsgálni. Az égetett vázkerámiából készült falazóelemek nagyszerűen képesek egyesíteni a téli és a nyári hővédelemmel kapcsolatos elvárásainkat, ellentétben a homogén kialakítású falazóelemekkel. A korszerű téglák speciálisan kialakított üreges részük révén jogos versenytársuk a manapság kifejezetten hőszigetelési célből kifejlesztett újszerű falazó anyagoknak. Azért kell együtt figyelembe venni a hőtárolási és a hőszigetelési képességet, mert egyenként nézve hamis értéket kapnánk.

Ha csak a hőtárolási képességet vesszük alapul, az égetett falazóelemnek, a téglának sokkal meggyőzőbb az előnye, mivel a hőtárolás kérdése a falszerkezet tömegével szorosan összefügg. S a téglának, mint tudjuk súlya van. A téglával ellentétben más falazóelemek könnyű súlyát előnyként említik. Ez az előny azonban máris hátránnyá válik, ha a hőtároló képességet vesszük figyelembe.

Épp ezért viselkedik úgy egy téglafalazatú ház, télen, mint egy cserépkályha, a fűtés melegét sokáig megtartja, nyáron viszont épp fordítva a külső forróságot nem engedi be. Annak ellenére, hogy léteznek a téglánál jobb hőszigetelő képességű modern építőanyagok, ez korántsem párosul megfelelő hőtároló képességgel. A téglafal ebből a szempontból továbbra is verhetetlen marad.

A bejegyzés trackback címe:

https://epitoanyagok.blog.hu/api/trackback/id/tr143310708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása