Egy kis elmélet az építőanyagokkal kapcsolatban.

Az építőipari szakiskolákban külön tantárgyként oktatják az építőanyagokat. Nézzük hát mi is az építőanyag megfogalmazása:

Az épületszerkezetekkel szemben rendeltetsüknek megfelelően különféle követelményeket támasztunk. A szerkezetek e követelményeket csak úgy elégíthetik ki, ha megfelelő anyagból készülnek. A megfelelő anyagból készült, jó szerkezetek alkalmazásával válik az építkezés gazdaságossá tételéhez. Gazdaságos az építkezés akkor, ha csak Olyan mennyriségü és minőségű építőanyagot építünk be, amennyi és amilyen a szerkezet rendeltetésének betöltéséhez szükséges.

Napjainkban az építőipar, az előregyártás naymérvű növelése következtében, egyre inkább szerelőmunkává alakul, amelyben az említett szenpontok fokozottan előtérbe lépnek. A fokozott igényeket és követelményeket csak megfelelő mennyiségű és minőségű , esetleg Új és gazdaságosabb anyagok előállításával és helyes felhasználásával elégíthetjük ki. A ma használatos építőanyagok nagy része mesterséges anyag. Tömeges előállításuk csak úgy gazdaságos, ha egységesen, a legcélszerűbb gyártái eljárással, a megkívánt legjobb minőségben készülnek.

Nagy jelentőségű az anyagvizsgálat az építkezés helyén fellelhető természetes építőanyagok minőségének ellenőrzésekor. Kielégítő vizsgálati eredmény esetén ugyanis lehetővé válik ilyen anyagok felhasználása mesterségesen előállított drágább anyagok helyett, és ezek beszerzési és szállítási költsége megtakarítható. Az építőipari technikus munkája minden területén foglalkozik az építőanyagokkal. Munkája jó elvégzéséhez tehát meg kell ismernie az építőányagokát, rendeltetésüket, tulajdonságaikat, az anyagok méreteire és minőségére vonatkozó előírásokat, minőségük vizsgálatának módját, az anyagok helyes szállításának és tárolásának, továbbá gazdaságos felhasználásának előírásait.

A bejegyzés trackback címe:

https://epitoanyagok.blog.hu/api/trackback/id/tr972960250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása